Direct naar de inhoud

Zelfstandig ondernemer zonder personeel (Zzp’er)

Den Haag kent het op een na hoogste aantal zzp’ers van Nederland, dat aantal is de afgelopen jaren fors toegenomen. Met ruim 50.000 andere zzp’ers vorm je een belangrijk onderdeel van de Haagse economie. De gemeente helpt zzp’ers graag hun weg te vinden in de stad. Bij het Ondernemersportaal kun je terecht met al jouw ondernemersvragen.

Ondernemersportaal

Ben je zzp’er of wil jij ook als zzp’er aan de slag? Of heb je vragen over voorzieningen voor zzp’ers in Den Haag? Neem dan contact op met het Ondernemersportaal. Meld je ook aan voor onze nieuwsbrief met al het ondernemersnieuws en volg onze socials: LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram Zo blijf je op de hoogte van alle belangrijke informatie.

Hulp voor het versterken van je onderneming

Ondernemers die op dit moment nog hulp kunnen gebruiken bij het versterken van hun onderneming, bijvoorbeeld door de impact van corona, kunnen voor ondernemersadvies of persoonlijke coaching een aanvraag indienen bij de gemeente.

Belastingen

Als zzp’er moet je zelf je belastingzaken regelen. Zo moet je bijvoorbeeld aangifte doen en je belastingen betalen. Maar er zijn ook speciale regelingen waar je gebruik van kan maken.
Lees op de website van de Belastingdienst alles over waar je als startende zzp’er aan moet denken.

De Belastingdienst beoordeelt of je als ondernemer werkt of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Hiervoor is de modelovereenkomst ingevoerd. Hierin staan afspraken over de werkrelatie tussen de zzp’er en opdrachtgever. Wanneer je werkt volgens een modelovereenkomst, bent je niet in loondienst.
Lees meer hierover op de website van het Ondernemersplein.

Nadat je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) ontvang je een btw-identificatienummer en ben je meldplichting. Meer informatie hierover lees je hieronder:

Huisvesting

In Den Haag zijn veel inspirerende bedrijfslocaties en werkplekken te vinden. Als (startende) ondernemer en zzp’er kan je kiezen voor diverse flexkantoren of bedrijfsruimten.

Netwerken

Haagse bedrijven vormen met elkaar een steeds veranderend netwerk van samenwerkingen. Hieruit ontstaan mooie innovatieve producten en diensten. Wil je als ondernemer op een informele manier in contact komen met mogelijke samenwerkingspartners? Den Haag kent diverse ondernemersnetwerken waarbij je je kan aansluiten.

Ook organiseert de gemeente netwerkbijeenkomsten voor zzp’ers. Deze bijeenkomsten zijn speciaal voor zzp’ers om kennis te maken met andere zzp’ers bij jou uit de buurt en nieuwe relaties op te bouwen. Daarnaast is er een inhoudelijk programma over hoe je nog slimmer en succesvoller kunt ondernemen. Je kunt hiervan op de hoogte blijven door je aan te melden voor de nieuwsbrief, daarin worden alle nieuwe datums vermeld. Of volg onze socials.

Pensioen en verzekeringen

Als zzp’er heb je, net als iedereen, recht op AOW (Algemene Ouderdomswet), maar dat is een basisinkomen. Als ondernemer bouw je geen pensioen op. Hiervoor moet je meestal zelf zorgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om als ondernemer een aanvullend pensioen te regelen. Ga hiervoor naar een adviseur.
Lees meer over pensioen op de website van het Ondernemersplein.

Ook is het verstandig om goed na te denken waarvoor je risico loopt met je onderneming en waarvoor je je wil verzekeren. Zo zal je jezelf bijvoorbeeld moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Je kan hiervoor een verzekering afsluiten of je aansluiten bij een broodfonds. Andere verzekeringen die je mogelijk zou willen regelen: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, ziektekostenverzekering, pensioenverzekering, goederen- en inventarisverzekering, bedrijfsstagnatieverzekering. Laat je hierover goed informeren door een verzekeringsadviseur.

Financiële ondersteuning

Als zelfstandig ondernemer kan je financiële hulp van de gemeente krijgen. Dat kan als je start als zelfstandig ondernemer, financiële problemen hebt of wilt stoppen met jouw bedrijf. Kijk voor meer informatie op Financiële hulp voor ondernemers (Bbz).

Subsidieregelingen voor jouw klanten

Vooral in maatschappelijke sectoren als de zorg en kunst zijn er veel subsidieregelingen, bijvoorbeeld van de Rijksoverheid. Deze kunnen voor jouw klanten de financiële drempel verlagen om jou een opdracht te geven. Het loont de moeite daar wat onderzoek naar te doen, bijvoorbeeld via ZorgSubsidieKalender.

Meer informatie

Andere nuttige websites voor zzp’ers