Direct naar de inhoud

Werkzaamheden Utrechtsebaan (A12) starten in januari

Vanaf 17 januari gaat de renovatie van de Utrechtsebaan van start. Vanaf dat moment is de weg tot en met maart 2022 afgesloten voor het verkeer in de richting van het Prins Clausplein. Het verkeer richting Den Haag centrum en Scheveningen kan in die periode doorgaans wel gebruik blijven maken van de weg. De werkzaamheden vinden plaats op het weggedeelte tussen de kruising met de Zuid Hollandlaan (S101) en de toe- en afrit 3 ‘Bezuidenhout’.

Wanneer zijn de werkzaamheden aan de Utrechtsebaan?

DatumTijdAfsluiting
Voorbereiding
10-01-22 t/m 14-01-22Elke nacht 22.00u – 05.00u In beide rijrichtingen 1 rijstrook afgesloten en 1 rijstrook open
14-01-22 t/m 17-01-22Van vrijdagavond 22.00u tot maandagochtend 05.00uIn beide richtingen afgesloten
Hoofdfase renovatie
17-01-22 t/m mei24 uur per dagRijrichting stad uit afgesloten 

Omleidingsroutes

  • Verkeer in en uit de richting van Amsterdam en Utrecht wordt omgeleid over de N44, N14 en A4.
  • Verkeer in en uit de richting van Rotterdam wordt omgeleid over de Rotterdamsebaan (S100 en S107).

Nut en noodzaak

De Utrechtsebaan is het verdiept aangelegde stuk rijksweg van de A12 en loopt tussen de Zuid-Hollandlaan en de gemeentegrens bij Voorburg. Hoewel het een A-weg is, is dit stuk in beheer van de gemeente Den Haag. Dagelijks rijden ruim 60.000 auto’s over deze belangrijke toegangsweg van en naar het centrum van Den Haag. De verdiepte weg is aangelegd in de jaren 70 en toe aan groot onderhoud. Om te zorgen dat Den Haag goed en veilig bereikbaar blijft, wordt de Utrechtsebaan nu opgeknapt. De renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door BAM Infra.

Door de verdiepte ligging van de Utrechtsebaan is het asfalt aangelegd in een betonnen bak. De betonnen ondergrond en wanden zijn inmiddels zo’n 50 jaar oud en hebben onderhoud nodig. De gemeente laat daarom het beton repareren en het asfalt vervangen. De riolering wordt in orde gemaakt en de geleiderails in de middenberm worden vervangen. Als deze werkzaamheden klaar zijn, is de weg de komende tientallen jaren weer goed en veilig te gebruiken.

Hinder en maatregelen

Het opknappen van de Utrechtsebaan gebeurt in beide rijrichtingen. Als eerste zijn de rijstroken in de rijrichting van Den Haag aan de beurt. Het verkeer richting Den Haag wordt dan omgeleid over de rijbanen die normaal gesproken bestemd zijn voor het verkeer dat de stad uit rijdt. Op die manier blijven Den Haag en Scheveningen bereikbaar. Daarna volgen de werkzaamheden op de rijstroken in de richting van het Prins Clausplein. Het verkeer richting Den Haag en Scheveningen kan dan al gebruikmaken van de vernieuwde weg. Het verkeer dat het centrum over de Utrechtsebaan wil verlaten, wordt tijdens de hele werkperiode omgeleid.

Informatiepakket voor bedrijven en ondernemers

De gemeente stelt samen met Bereikbaar Haaglanden en Rijnland een online informatiepakket samen voor ondernemers, organisaties, bedrijven en vervoersaanbieders. In dit pakket vind je  onder andere:

  • informatie over alternatief vervoer
  • omleidingsroutes
  • teksten voor internet en intranet.

Bedrijven en ondernemers kunnen dit informatiepakket gebruiken voor bezoekers, medewerkers en leveranciers.