Direct naar de inhoud

Werken met Oekraïense vluchtelingen? Vier vragen en antwoorden

Heb jij interesse om Oekraïense vluchtelingen in dienst te nemen? Deze vier tips helpen je op weg.

1.         Ik heb werk voor iemand uit Oekraïne. Waar vind ik iemand?

Neem contact op met de helpdesk van Den Haag Werkt via denhaagwerkt@denhaag.nl. Wij brengen je dan in contact met de Oekraïense vluchtelingen die hebben aangegeven te willen werken en die passen bij jouw vacature(s). Via intakes weten wij inmiddels naar welk werk zij op zoek zijn of waar hun kwaliteiten liggen.

2.         Waar moet ik rekening mee houden als ik iemand uit Oekraïne aan werk wil helpen?

Er is een aantal voorwaarden die wij voor je hebben gebundeld op denhaag.nl/oekraïne, item werk. Zo kun je een vluchteling bijvoorbeeld alleen aannemen met een arbeidsovereenkomst en moet je je als werkgever eerst aanmelden bij UWV. Vergeet ook niet dat deze vluchtelingen het nodige hebben meegemaakt en aan ons land moeten wennen. Hierdoor hebben ze soms extra begeleiding of tijd nodig.

3.         Wat voor werk zoeken de Oekraïners die willen werken over het algemeen?

De vluchtelingen uit Oekraïne hebben werkervaring en opleidingen op diverse niveaus en vakgebieden. Zij kunnen bijvoorbeeld werken in de horeca, het hotelwezen, de bouw, de facilitaire dienstverlening en in de zorg. Oekraïense vluchtelingen die Engels spreken, zijn vaak ook inzetbaar in andere branches, zoals de zakelijke dienstverlening en ICT.

4.         Is het ook mogelijk om een tolk in te zetten op de werkvloer via de gemeente?

Nee, op de werkvloer regel je dit zelf. Wij verzorgen wel een tolk bij de intakegesprekken, informatiebijeenkomsten en speedmeets. Meer lezen? Lees ook het bericht van Omroep West over de speedmeets.

Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/oekraine -> item WERK