Direct naar de inhoud

Verbod om betaalbare woningen na aankoop te verhuren

Vanaf 1 maart geldt in heel Den Haag een opkoopbescherming voor bestaande woningen. Het gaat om alle woningen in Den Haag met een WOZ-waarde tot en met 355.000 euro.

Krappe woningmarkt

Het afgelopen jaar kwam een derde van alle verkochte huizen in de grote steden in bezit van beleggers. In Den Haag was dit in sommige wijken zelfs bijna veertig procent. Vanwege de krapte op de woningmarkt drijven beleggers de prijzen hierdoor op. Zij kopen de schaarse betaalbare koopwoningen op om ze vervolgens te verhuren. Kopers met een laag of middeninkomen hebben daardoor minder kansen op de woningmarkt. Zij zijn vaak genoodzaakt om duur te gaan huren of trekken de stad uit.

Met de invoering van de opkoopbescherming blijven er in Den Haag jaarlijks ongeveer 800 betaalbare koopwoningen behouden voor kopers om zelf in te gaan wonen. Wethouder Martijn Balster (Wonen): “Met de opkoopbescherming werken we aan een eerlijke woningmarkt. Huishoudens met een laag of middeninkomen krijgen meer kans op een woning, omdat ze straks niet meer concurreren met beleggers. Woningen zijn om in te wonen en geen winstobject.”

Vergunning

Door de maatregel is het alleen onder strenge voorwaarden nog mogelijk woningen in genoemde prijsklasse te kopen om deze vervolgens te verhuren. Zo kan een woning verhuurd worden aan een familielid in de 1e of 2e graad of als de woonruimte onlosmakelijk deel uitmaakt van een bedrijfsruimte. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan leiden tot een hoge boete.

Meer informatie: kijk op denhaag.nl/opkoopbescherming of neem contact op via huisvesting@denhaag.nl