Direct naar de inhoud

Bedrijfsruimte in Den Haag

De meeste ondernemers in het mkb kunnen niet zonder goede bedrijfsruimte. Ruimte om te ondernemen, om producten te maken of dienstverlening goed te organiseren. Ruimte voor een mooie winkel of een kantoor. Goede bedrijfsruimte is van groot belang in iedere fase van het ondernemerschap. Je vindt hier onder andere praktische tips voor jouw zoektocht naar bedrijfsruimte en informatie over belangenverenigingen en subsidies. We helpen je graag verder!

1. Praktische tips bij zoektocht bedrijfspand

Programma van eisen

In de zoektocht naar passende huisvesting is het belangrijk dat je weet wat je zoekt. Dit wordt ook wel een ‘programma van eisen’ genoemd. Hierbij kun je denken aan de volgende punten:

 • Wil je een bedrijfspand kopen of huren?
 • Hoeveel m2 zoek je?
 • Welk budget heb je?
 • Wat is een goede locatie voor jouw bedrijf?
 • Welke uitstraling moet het bedrijfspand hebben?

Actueel aanbod

Op de website funda in business kun je het actuele aanbod van bedrijfsonroerend goed vinden dat door makelaars wordt aangeboden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een makelaar in de arm te nemen die specifiek voor jou op zoek gaat. Let bij je zoektocht goed op de huurprijs; deze is vaak aangegeven per m2 op jaarbasis.

Goede bedrijfsruimte gevonden?

Let altijd op deze zaken:

 • Bankgarantie: met een bankgarantie geeft de huurder de verhuurder de zekerheid dat aan de betalingsverplichtingen wordt voldaan. Na afloop van het huurcontract en na voldoening van de verplichtingen voortkomend uit de huurovereenkomst ontvangt de huurder bankgarantie terug. Een bankgarantie staat vaak gelijk aan een paar maanden huur.
 • Het kan zijn dat je een locatie wilt overnemen waar nog een lopend huurcontract op zit. Dit noem je een ‘in de plaatstelling’. Dit moet altijd in overleg en met goedkeuring van de eigenaar.
 • Laat het huurcontract goed checken! Je zit er vaak voor langere tijd aan vast.

Check bestemmingsplan

Op het moment dat je een geschikte locatie hebt gevonden is het belangrijk dat je nagaat of jouw bedrijfsvoering ook binnen het bestemmingsplan valt. Dit kun je nagaan bij de gemeente. Ga naar Den Haag – Bestemmingsplannen voor meer informatie.

Vergunningen nodig?

Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt voor jouw bedrijfsvoering. Ga naar Vergunningen en ontheffingen voor meer informatie. Heb je vragen hierover? Je kunt ook bij de medewerkers van het Ondernemersportaal terecht.

2. Soorten bedrijfsruimten

Bedrijfsruimten op bedrijventerreinen

De gemeente Den Haag biedt graag ruimte aan ondernemers en vindt het belangrijk om intensief samen te werken met ondernemers en ondernemersverenigingen aan aantrekkelijke bedrijventerreinen. Ons doel is om de bedrijventerreinen klaar te maken voor de toekomst door te vernieuwen, te intensiveren en te verduurzamen.

Vragen over bedrijventerreinen?

Heb je een vraag over een bedrijventerrein dan kun je via het Ondernemersportaal contact opnemen met een accountmanager. De accountmanager is de spin in het web tussen het bedrijventerrein en de gemeente Den Haag.

Overzicht bedrijventerreinen

De gemeente Den Haag kent 9 binnenstedelijke bedrijventerreinen:

ZKD ligt in het zuidwesten van Den Haag en bestaat uit Kerketuinen, Zichtenburg en Dekkershoek (ZKD). Het bedrijventerrein ligt in Den Haag Zuid-West op de rand van Loosduinen. Het wordt omsloten door de Lozerlaan, de Meppelweg, de Dedemsvaartweg, de Escamplaan en de Margaretha van Hennebergweg. Het gebied is heel goed bereikbaar via de A4 en de N211 en ligt gunstig tussen de stad Den Haag en het Westland. Het richt zich op logistiek, bouw en de maakindustrie. Bezoek de website van ZKD.

Uitenhagestraat is een kleinschalig binnenstedelijk bedrijventerrein, gelegen in de wijk Transvaal aan de rand van het centrum van Den Haag en ligt tussen de Schilderswijk en Transvaal aan de kruising van de Loosduinsekade en de Monstersestraat, langs het tracé van tramlijn 11. Het richt zich op kleinschalig mkb in onder andere bouw en handel.

Scheveningen-Haven is een uniek bedrijventerrein door de aanwezigheid van een zeehaven, bestaande uit drie aparte havens die in open verbinding staan met de zee. Het havengebied is gelegen tussen woongebieden en de zee en bevindt zich op enige afstand van snelwegen. Het richt zich op haven, vis en recreatie.

De Binckhorst ligt vlakbij het centrum en het Rijkswegennet. Het is het grootste bedrijventerrein binnen de bebouwde kom van Den Haag. Het terrein is gemengd van opzet en is volop in (her)ontwikkeling naar een gemengd woon-werkmilieu. Het richt zich op advies, informatie, communicatie, maakindustrie en bouw. Bekijk de digitale gebiedskaart met beschikbare bedrijfsruimte in de Binckhorst. Bezoek de website Bedrijvenvereniging BLF en/of de website Binckhorst Den Haag

Laakhaven ligt ten zuidwesten van het station Hollands Spoor. Het richt zich op functiemix. Bezoek de website Bedrijvenvereniging BLF.

Fruitweg is een binnenstedelijk bedrijventerrein en ligt aan tramlijn 9e. Het richt zich op de maakindustrie, installatie en reparatie. Bezoek de website Bedrijvenvereniging BLF.

Westvlietweg bestaat uit Westvlietweg II, III en IV. Het terrein ligt in de Vlietzone en heeft een strategische ligging ten opzichte van het centrum en diverse uitvalswegen. Het richt zich op de maakindustrie, circulaire economie en bouw. Bezoek de website Bedrijventerrein Westvlietweg.

Forepark en Middenweg zijn moderne bedrijventerreinen die direct zijn gelegen aan de A4 en de A12 in de oksel van het Prins Clausplein. Het gebied wordt doorsneden door een spoorlijn. Ze richten zich op logistiek, food en dienstverlening. Bezoek de website Forepark.

Ypenburg is een modern bedrijventerrein met goede ontsluiting met de A4 en A13. Er zit een mooie mix aan bedrijven. Een deel van het park bestaat uit Technology Park Ypenburg. Het richt zich op dienstverlening, logistiek en high tech maakindustrie.

3. Subsidies voor bedrijfspanden

Er zijn verschillende subsidies om jou een steuntje in de rug te geven bij het verduurzamen of uitbreiden van je bedrijfspand. Zie hieronder een overzicht van de regelingen:

Verbouwing bedrijfspand

De Subsidieregeling kleinschalige bedrijfshuisvesting. Deze is ook te combineren met een financiering van het Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED). FRED helpt Haagse ondernemers met een passende financiering voor de (her)ontwikkeling van kleinschalige bedrijfsruimtes. Van de verbouwing van bestaande bedrijfslocaties tot de transformatie van winkels. Bezoek de website FRED voor meer informatie.

Subsidies en tips voor verduurzaming pand

Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

4. Wat doet de gemeente?

Beleid voor toekomstbestendige bedrijfshuisvesting

Er is een tekort aan goede bedrijfshuisvesting in Den Haag. En dat is een probleem voor de ondernemers en voor de stad. Want bedrijventerreinen en bedrijfsruimten in de wijken zijn goed voor zo’n 15% van alle banen in Den Haag. De gemeente probeert op verschillende manieren het ontwikkelen van bedrijfshuisvesting te stimuleren.

 • Door het opstellen van gebiedspaspoorten voor 3 bedrijventerreinen (ZKD, Uitenhagestraat en Fruitweg) willen we investeringen in verduurzaming en intensivering van bedrijfsruimten stimuleren.
 • De gemeente gaat het transformeren van bedrijfsruimten in bijvoorbeeld plekken voor wonen of zorg tegen.
 • De gemeente stimuleert het verbouwen van bedrijfsruimten door de subsidie voor verbouwing van kleinschalige bedrijfsruimten.
 • Er wordt intensief samengewerkt met ondernemers, belangenorganisaties en de regio om het tekort aan bedrijfshuisvesting op te lossen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan de Urgentiebrief bedrijfshuisvesting die in maart 2022 naar de gemeenteraad is gestuurd.

5. Handige adressen

Bij het Ondernemersportaal kun je in contact komen met:

 • Medewerkers van het Ondernemersportaal: voor al jouw ondernemersvragen
 • Bedrijfscontactfunctionarissen voor ondernemers in Laak, Zuidwest en Transvaal-Schilderswijk
 • Heb je vragen over de bedrijventerreinen? Neem dan via een medewerker van het Ondernemersportaal contact op met de accountmanagers bedrijventerreinen.

funda in business: hier vind je het actuele aanbod van bedrijfsonroerend dat door makelaars wordt aangeboden.

Businesspark Haaglanden: binnen deze organisatie helpen de specialisten in de regio Haaglanden jou graag verder met het vinden van de juiste antwoorden op jouw vragen bij de realisatie van je nieuwe bedrijfspand.

Hubs van ImpactCity: hier vind je een overzicht van bedrijfsverzamelgebouwen voor innovatieve ondernemers.

Het Haags Retailpunt zet zich in om winkelgebieden in de stad te versterken, hen uit te dagen en in staat te stellen om verder te professionaliseren.