Direct naar de inhoud

Ondersteun je werknemers bij geldzorgen

Hoe herken je geldproblemen bij je medewerkers? En hoe zorg je ervoor dat de situatie niet erger wordt? In de workshop ‘Werknemers met geldzorgen’ komt het allemaal aan bod. Volgens financieel trainer Denise Belfor, van de gemeente Den Haag, is de workshop een middel om veel ellende te voorkomen. En daar heeft óók de werkgever baat bij.

“Krijgt een van jouw werknemers te maken met loonbeslag? Zie dat dan als een signaal dat er iets mis is. En ga met hem of haar in gesprek”, adviseert Denise. “Maar nog veel beter is het om dat al veel eerder te doen”, voegt zij daar meteen aan toe. “Als er misschien nog weinig aan de hand is. Werkgevers zien het namelijk meteen als werknemers zich anders gaan gedragen, of vaker verzuimen. Of dat iemand soms weg moet om iets op te lossen. En ze zien de productiviteit van die werknemers vaak afnemen. Allemaal signalen dat er iets niet klopt. Met de workshop ‘Werknemers met geldzorgen’ willen wij daar aanknopingspunten en handvatten voor bieden.”

Blijf in je rol als werkgever

Denise benadrukt dat het belangrijk is om ook dan in de rol van werkgever te blijven. “Wees bijvoorbeeld voorzichtig met het geven van voorschotten of leningen, want voordat je het weet ben je zelf een van de schuldeisers. En bovenal: stimuleer de werknemer om hulp te zoeken bij professionals. Want achter het beslag leggen op het loon van je medewerker liggen vaak meer problemen.”

Inflatie

De huidige inflatie vraagt om extra alertheid. “Wonen, energie, boodschappen, brandstof; alles wordt duurder. Ik ben ervan overtuigd dat de groep mensen met schulden op dit moment groeit. Maar ze blijven gewoon doorwerken. De ervaring leert dat de drempel om aan de bel te trekken hoog is. Het is belangrijk dat deze groep weet dat er mogelijkheden voor hulp zijn. Werkgevers kunnen hen daarop wijzen. En zij zijn daar zelf ook bij gebaat. Een loonbeslag verwerken kost de werkgever namelijk tijd en geld.”

EenVandaag besteedde woensdag 21 september aandacht aan dit onderwerp. Je kunt dit terugkijken via NPO Start. Het item over beslaglegging op loon door schulden start op 19:50.

Workshop voor werkgevers

Gemeente Den Haag biedt werkgevers de workshop ‘Werknemers met geldproblemen’ aan. Met praktische tips voor het signaleren van geldzorgen bij medewerkers en tips om die problemen aan te pakken of te voorkomen.

Tijdens deze workshop krijg je informatie over:

  • wat de risico’s zijn van werknemers met schulden;
  • hoe je schulden bij werknemers kunt herkennen;
  • hoe je je werknemer kunt helpen om schulden te voorkomen;
  • hoe je kunt voorkomen dat de situatie erger wordt;
  • op welke manieren je werknemer kan worden geholpen en welke rol jij daarbij kunt vervullen.


De workshop vindt plaats op donderdag 6 oktober van 13.00 tot 16.00 uur via Zoom. Deze workshop is ook op aanvraag en kan online of op locatie worden gegeven.

Meer informatie en aanmelden

Ga naar www.denhaag.nl/financieelgezond voor meer informatie en om je aan te melden. Of stuur voor meer informatie een e-mail naar financieelgezond@denhaag.nl of bel naar 06 – 15 61 93 61.