Direct naar de inhoud

Ondernemersportaal: integrale dienstverlening aan ondernemers

Veel ondernemers hebben om verschillende redenen contact met de gemeente waarin ze zijn gevestigd. Van vergunningen aanvragen tot advies over regelgeving. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, biedt de gemeente Den Haag hulp via het Ondernemersportaal.

De weg vinden binnen een gemeente is niet altijd even gemakkelijk. De gemeente lijkt één organisatie, toch moeten ondernemers vaak bij meerdere loketten langs. Een veelvoud aan ondernemersloketten maakt de noodzakelijke gemeentelijke trajecten er niet makkelijker op. De laagdrempeligheid van het Ondernemersportaal van de gemeente Den Haag speelt hier op in.

Dat het soms verder gaat dan het juiste loket aanwijzen, weet Ali Akpinar. Samen met zijn ooms en neven leidt hij de Basis E-markt. Deze ligt in het ‘Haags Veen’, op het snijvlak van de Haagse Schilderswijk en Transvaal. ,,Mijn vader en zijn broer zijn in 1990 begonnen met een kleine slagerij op de Paul Krugerlaan. Vijf jaar later namen ze een lokale supermarkt over en begonnen met de verkoop van etnische producten. Daar was een grote behoefte aan”, weet Akpinar. In de daaropvolgende jaren groeide de supermarkt door en in 2017 opende ze zelfs een vestiging in Rotterdam. Aangezien de Haagse winkel al snel te klein was, werden goederen buiten uitgestald. Vanuit het perspectief van de gemeente is dit een overtreding. ,,Maar met alleen bekeuren is een ondernemer niet geholpen. Daarom zijn we met elkaar in gesprek gegaan over een oplossing”, zegt Ramon Jaikaran, verantwoordelijk voor de Ondernemersagenda, waarin dienstverlening de centrale pijler vormt. Zo was het de gemeente die de familie Akpinar in contact bracht met een ondernemer die een loods op bedrijventerrein Uitenhagestraat te koop aanbood, op een steenworp afstand van de supermarkt. ,,Wij begonnen hier een groothandel. Die loods was een ideale plek om supermarkt en groothandel samen te brengen”, zegt Akpinar.

Het succes van de Basis E-markt gooide echter roet in het eten. Nog voor de officiële opening bleek de groothandel te klein. ,,Wij hebben via het Ondernemersportaal gevraagd of de gemeente mee kon denken over een oplossing”, zegt Akpinar. ,,Al snel bleek onze groeiambitie in lijn te brengen met de ambitie van de gemeente met het bedrijventerrein. Op basis daarvan hebben we een kavel van de gemeente kunnen kopen voor de bouw van een gloednieuwe groothandel. Het Ondernemersportaal heeft ons heel goed geholpen met gemeentelijke processen en het verkrijgen van de benodigde vergunningen.” Ondertussen biedt de Basis E-Markt werk aan 80 mensen, voornamelijk uit de Schilderswijk en Transvaal. ,,We helpen op deze manier niet alleen de ondernemer, maar eigenlijk een heel gebied”, vertelt Jaikaran.

Saskia Bruines
Wethouder Economie, Internationaal en Dienstverlening bij Gemeente Den Haag

Bron: de Ondernemer.nl