Direct naar de inhoud

Ondernemers recyclen plastic afval dankzij PlastiCity

Den Haag werkt aan oplossingen om meer plastic afval te recyclen. Daarom doet de gemeente mee aan het Europese project PlastiCity. Bedrijven kunnen tijdelijk hun plastic scheiden en door een elektrische bakfiets laten ophalen.

Vorig jaar

In 2021 zamelden ruim 60 organisaties in Den Haag plastic in voor PlastiCity. Daarmee vulden zij 3 zeecontainers vol met plastic. Het plastic werd toen nog naar Gent verstuurd, de hoofdpartner in het PlastiCity-project. Daar werd het plastic geanalyseerd door de universiteit en in de mobiele recyclingsunit gebruikt. Met de uitkomsten van die analyse worden dit jaar producten ontwikkeld.

Harde plastics

PlastiCity Den Haag trok een belangrijke les uit de vorige jaren: de focus moet dit laatste projectjaar liggen op de zogenaamde harde plastics, zoals plastic flessen, potjes en emmers. Deze zijn namelijk makkelijker te recyclen dan bijvoorbeeld plastic folies. Bovendien levert één stuk afval van hard plastic vaak meer nieuwe grondstof op dan één stuk afval van plastic folie. In 2022 zamelt PlastiCity Den Haag daarom alleen harde plastics in. De nieuwe inzamelingsronde begint op maandag 4 april. Zo’n 40 organisaties die vorig jaar voornamelijk harde plastics inzamelden zijn benaderd door PlastiCity om weer mee te doen.

Plastic hub

Daarnaast wil Plasticity het ingezamelde plastic dit jaar in Den Haag houden om een gesloten recyclingsketen te onderzoeken. Daarvoor bouwt de gemeente een zogenaamde plastic hub: één locatie in Den Haag waar ingezameld plastic wordt verzameld, geanalyseerd, verwerkt en gerecycled tot een nieuw product. De nieuwe producten worden ook weer in Den Haag afgezet. De eerste elementen voor de lokale kringloop staan al; later dit jaar wordt de plastic hub opgeleverd.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom PlastiCity? Volg PlastiCity dan op LinkedIn. Of kijk op de denhaag.nl/plasticity of meld je aan voor de nieuwsbrief.