Direct naar de inhoud

Offensief tegen leegstand winkels

‘De detailhandel heeft al langer te maken met krimp. Een trend die wordt versneld door corona en het digitaal winkelen. Aan de andere kant groeit het aantal inwoners van onze stad. Hoe deze ontwikkelingen precies uitpakken? Dat is moeilijk te voorspellen. Maar het optimaliseren van de winkelgebieden en het beheersbaar houden van leegstand heeft onze aandacht.’ Dat schrijft wethouder Saskia Bruines.

‘Lees hieronder ook de leegstandsanalyse die vorige maand is gepubliceerd. Wat doet de gemeente zoal? Er is een structureel inzetbaar budget van 1 miljoen per jaar. We verkleinen de hoofdwinkelstructuur waar nodig en kijken naar functieverandering van winkels naar bijvoorbeeld wonen.

Vastgoedmanager zoekt oplossing

De toename van het aantal inwoners betekent uiteraard meer bestedingskracht. En dat willen we zoveel mogelijk in de bestaande winkelgebieden laten plaatsvinden. Ook is er een leegstandsoffensief gestart gericht op de binnenstad, in samenwerking met de eigenaren en makelaars. Een vastgoedmanager is aangesteld om bij leegstand te kijken naar een oplossing met de eigenaren, makelaars, ondernemers en andere spelers in de binnenstad.

Herontwikkeling grote winkelgebieden

In sommige winkelgebieden is er geen leegstand, terwijl we op een aantal locaties juist een hogere concentratie aan leegstand zien, zoals bij de Megastores. De verwachting is dat met de herontwikkeling van een aantal grote winkelgebieden en panden de leegstandcijfers afnemen en de winkelstructuur wordt versterkt,’ aldus Saskia Bruines.