Direct naar de inhoud

Cameratoezicht bij ondergrondse afvalcontainers

De gemeente wil meer doen tegen afvaloverlast. Daarom komt er een proef met cameratoezicht bij containers waar vaak afval naast wordt gezet.

Dagelijks werken 1.000 medewerkers van de gemeente aan het schoonmaken en -houden van de stad. Toch is er op sommige plekken overlast van afval en grofvuil op straat en naast ondergrondse containers. Ieder jaar zijn er 60.000 meldingen van afvaloverlast. De meeste mensen bieden hun afval netjes aan, maar helaas zijn er ook bewoners en ondernemers die hun afval lukraak op straat en naast de containers dumpen.

Experiment met cameratoezicht

Om afvaloverlast aan te pakken begon de gemeente in december 2021 een experiment met cameratoezicht op 20 locaties waar veel overlast is van afval op straat. Daarmee onderzoekt de gemeente of de hoeveelheid afval naast en rond containers vermindert als er camera’s bij staan. De camerabeelden worden gebruikt om overtreders op te sporen. Mensen en bedrijven die zomaar hun afval dumpen kunnen een hoge boete krijgen.

Extra maatregelen tegen afvaloverlast

Het experiment met cameratoezicht is een van de extra maatregelen in de aanpak tegen afvaloverlast. Andere maatregelen zijn:

  • De lancering van de MyCleanCity app en een nieuw meldformulier; daarmee kunnen bewoners makkelijk en snel zwerfafval en afval naast de containers melden.
  • De gemeente wil hogere boetes voor mensen die afval naast de containers dumpen. Daarover moet de gemeenteraad nog beslissen.
  • Een onderzoek naar of het betaalbaar is om afvalmeldingen ook op zondag op te ruimen.