Direct naar de inhoud

Bob heeft zonnepanelen op het dak: ‘Ik kan niet achterblijven’

Steeds meer Haagse ondernemers laten zonnepanelen installeren op hun bedrijfspand. Dat is extra aantrekkelijk nu de energieprijzen fors stijgen. De professionals van SolarCity Den Haag kunnen al het regelwerk uit handen nemen.

Nu SDE++ aanvragen


Op 28 juni start een nieuwe ronde van de landelijke regeling SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie). Grootverbruikers van stroom zoals bedrijven en instellingen kunnen subsidie aanvragen voor de installatie van zonnepanelen. VvE’s komen niet in aanmerking. Vijftien jaar lang garandeert het Rijk een vergoeding voor elke opgewekte kWh-stroom. SolarCity Den Haag kan helpen bij de aanvraag. Veel ondernemers hebben al gebruik gemaakt van hun expertise. De eerste stap – een dakscan – is gratis.

Op de bedrijfshal van PETERS transport liggen sinds vorige zomer zeventien zonnepanelen. Eigenaar Bob Peters maakte gebruik van een aanbod van SolarCity Den Haag om te onderzoeken of zonnepanelen voor hem een interessante optie zouden zijn. ‘Bureau Praeter heeft het allemaal keurig netjes voor ons uitgezocht. De dakconstructie is stevig genoeg en ook de elektrische installatie blijkt zwaar genoeg. Alle seinen stonden op groen. Ik heb nog wel besloten eerst de dakbedekking te vernieuwen.’

Salderingsregeling

PETERS transport is gespecialiseerd in vervoer en (de)montage van zware machines op locatie. In het bedrijfspand zelf is beperkt stroom nodig. In ieder geval te weinig om in aanmerking te komen voor de SDE++ subsidie van het Rijk. Peters profiteert wel van de salderingsregeling. Overtollige stroom levert hij aan het elektriciteitsnet voor dezelfde prijs als de inkoopprijs van stroom.

Infrarood panelen

Hij heeft inmiddels alweer extra stappen gezet voor de energietransitie. ‘We zijn compleet van het gas af. De oude CV-ketel was feitelijk al afgeschreven. Ik heb hem niet meer vervangen, maar in plaats daarvan infraroodpanelen aangeschaft. Voor warmte gebruiken we nu stroom van het dak. Verder komt er een tweede elektrische vorkheftruck. Veel verder kan ik nu niet gaan met elektrificatie.

Opslaan van stroom

Waarom heeft Peters deze investeringen gedaan? ‘Vroeg of laat moet dit een keer gebeuren. Het is onzeker wat de gas- en stroomprijs de komende jaren gaan doen. Ik weet nu voor lange tijd wat mijn energiekosten zijn. Bovendien verwacht ik dat er over een tijd een goede oplossing komt voor het opslaan van stroom. Dan kunnen we bijvoorbeeld ook ’s nachts auto’s en machines opladen. Eerlijk gezegd is er nóg een reden. Mijn kinderen zijn druk bezig met duurzaamheid. Dan kan vader toch niet achterblijven? Ik voel me een beetje moreel verplicht.’